Öncelikle konu ile ilgili öğrencilerimin ailelerinden ve genelde ebeveynlerden aldığım sorular bu yazıyı yazdırıyor şuan. Sizi konu ile ilgili doğru yönlendirerek işinize yarayacağını umuyorum.
Montessori Nereden Geliyor?
Nasıl ortaya böyle bir eğitim anlayışı çıktığına bakacak olursak; 1907 yılında, İtalya'nın ilk kadın doktoru olan Dr.Maria Montessori tarafından ortaya çıkmış. Kendisi, öğrencilerin öğrenme aşamalarını bilimsel olarak inceleyerek kendi öğretim metodlarını oluşturmuş. Montessori; öğrenmenin, " öğrencinin kendi kendine uğraşarak öğrenmesi" yaklaşımını temel alıyor. Önceden hazırlanmış bir ortamda çocukların özgürce kendi aktivitelerini seçebilmelerini ve uygulayarak öğrenmelerini önemseniyor. İlk eğitim yuvası olan Roma'daki "Casa Dei Bambini" de başlayan Montessori serüveni günümüzde dünyanın farklı yerlerinde ve ülkemizde uygulanmaktadır.
Geleneksel Eğitim ve Montessori arasında ne fark var?
Bu eğitim sistemi çocuğunuzun beş duyu organına hitap etmektedir, sadece dinlemek, izlemek ya da okumak değil.
Çocuklar kendileri, kendi performanslarına uygun olarak ve çeşitli bir çok uygulama arasından sevdikleri uygulamayı seçerek öğrenirler. Bu şekilde öğrenmek onlar için; konsantrasyon arttırıcı, heyecan verici, otokontrol sağlayan, daha çok öğrenmeye teşvik eden bir deneyim olmaktadır.
Yaş grupları 3-6, 6-9, 9-12 olarak belirlenmektedir. Bu öğrenme gruplarındaki çocuklar tecrübe edindikçe alt yaş grubundaki çocuklara yardım etmektedir. Öğrenci, klasik öğrenme yöntemlerine göre biraz daha özgürdür ve kendi keşiflerine teşvik edilmektedir.
Daha önceki yazımda çocuk gelişiminde ilk 0 - 6 yaş ın öneminden ve yaşamının ileri yıllarındaki eğitim hayatını nasıl etkilediğinden bahsetmiştim. Bu açıdan bu yaşlarda çocuğunuzun özgürce kendi yeteneklerinin farkına varması onu daha verimli bir eğitim hayatına sevk edecektir. Aynı zamanda sizin de onu daha iyi tanımanız kolaylaşacaktır.
Neden Montessori?
Maria Montessori Okul Öncesi Eğitim'in erkenden başlaması gerekliliğini ve önemini her zaman önde tutması ile bu uygulamayı bu denli meşhur etmiştir. Kendisinin , " Hayatın en önemli aşaması üniversite yılları değildir, doğumdan altı yaşına kadar olan yıllardır. Bu yıllarda kişilik, zekasının oluştuğu ve şekillendiği yıllardır. " sözleri; eğitimin öneminin, yaşlara ayırılmasının yeni kavranmaya başladığı yıllarda konu ile ilgili ne kadar ileri görüşlü bir eğitimci olduğunun kanıtı olabilir.
Çocuklar hayatlarının ilk 6 yılında bir sünger gibi bilgiyi almaktadır, farkında olmadan bir kamera gibi herşeyi kaydetmektedirler. Duydukları ve gördükleri herşeyi kopyaladıklarını biraz herhangi bir çocukla vakit geçiren herkes görmüştür.
Öğretmenin görevi nedir?
Öğretmenler genelde çocukların yapacakları aktivitelerde onların ihtiyacı olan düzenek ve materyallerin tam ve güvenli olmalarını sağlayıp çocukları pasif bir şekilde izlemekle sorumludur. Evet, öğretmenler bu yöntemde pasif konumdalar çünkü çocuk kendi kendine uğraşarak öğrenmektedir.
Ülkemizin çeşitli ilerinde 2015 itibari ile 30'a yakın Montessori Okul Öncesi Eğitim Merkezi bulunmaktadır.
Bu bir alternatif okul öncesi eğitim tipi olarak düşünüldüğünden normal okul öncesi kurumlara göre biraz daha farklı gelebilmekte anne ve babalara. Fakat ben Montessori'yi özellikle çocuğunun özgürce sorumluluk almasını ve kendi kendine başarı elde ederek öğrenmesini isteyeler için biçilmiş kaftan olarak görüyorum.