15 Eylül 2014 Pazartesi

Pozitif Disiplin




Çocuk; zaman zaman anlaması, idaresi, eğitmesi zor olanlardan burası kesin. Geçmişten bugüne çocukları disiplin etme konusunda kimbilir neler duydunuz ve gördünüz. Anne ve babalar kimi zaman çocuklarının sağlık sorunlarını anlayamadı ve bunun yerine onları cezalandırdı. Çocukların aşırı yaramazlığının nedeni görme bozukluğu olduğundan habersiz bir anne düşünün bir türlü çocuğunu kontrol edemeyip sinirden kendi kontrolünü bile kaybedebilir. Tam da burada, çocuğunuzu nasıl cezalandırdığınızı düşünün. Ona şiddet uyguluyorsanız doğru yapıyor musunuz? Yok eğer uygulamıyorsanız diğer yöntemler işe yarıyor mu? Disiplin konusunda bir çok yazı ve kitap bulmak mümkün. Bilimsel olarak çeşitli testlerden ve uzman görüşlerinden yararlanılarak ortaya çıkan pozitif disiplin uygulama örneklerini şiddet uygulamaya tercih etme zamanı! İşte bu birkaç yöntemi bir düşünün derim.
  • ÇOCUĞUNUZA DÜŞÜNME MOLASI VERİN:  Yanlış bir hareketinde, yapmaması gereken bir davranış sergilediğinde ona gösterdiğiniz yere gitmesi gerektiğini ve orada belirli bir süre (iki - üç dakika) oturup ne yanlış yaptığını düşünmesini söyleyin. Örneğin; arkadaşı ile oyun oynarken oyuncağı arkadaşının kafasına attıysa bunun neden yanlış olduğunu, ve arkadaşının canı yandığını, kendisine yapıldığında onun da canı yapacağını söyleyin. Empati insan psikolojisinin önemli unsurlarından. Ona empati kurmayı ve bunun temellerini siz sağlayacaksınız. Bu molaları öğretmenlik yaparken gerektiği yerde kullandığımda gerçekten ne kadar etkili olduğunu gördüm. Kararlı olun! Düşünme molasında mümkünse kimse ilgilenmesin ve çocuğunuz kendi kendine kalabilsin. 

  • KENDİNİZE MOLA VERİN : Zaman zaman sinir sistemleri aşırı gerileniliyor ve anne babalara mola gerekiyor. Bunu hissetmek kendinizi taşımaktadır geçiyor. Gerçekten enerjiniz düşmüş ve ne yapmanız gerektiğini artık bilemediğiniz durumlarda eşinizden, yakınınızdan lütfen yardım isteyin. Biraz ayrı kalın ve sakinleştikten sonra çocuğunuzla konuşun, anlatın. Çocuğunuza yüzüncü defa kurduğunuz cümleyi teyzesi söylediğinde o daha iyi söylediğinden değil ama farklı bir kişiden geldiği için dinleyebilir. Mola iyidir !

  • " HAYIR ! " DEYİN, KESİN VE KARARLI :  ...Çocuklar henüz evrimini tamamlamamış insanlar gibi, mağara adamlarını düşünmeli aslında tam da böyle hiç bir şey bilmiyorlar henüz ... Bir yerde okudum bunu ve aslında gerçekten bu kadar basit mantık. Bu yüzden kibarca "olmaz, yapma!" işe yaramayabiliyor. Üslübunuzu takının ve hayır deyin. Çocuğunuz o hayır! ı tanısın! Siz kararlı olmazsanız bu ilerde onun kişiliğini de etkileyecektir. Uyku, yemek, kurallara uymak vb. konularda sizin patron olduğunuz bilinsin. 

  • YÖNLENDİRİN : Ağlamam krizi olduğunda, iki durum arasında geçiş olduğunda ve bunda sıkıntısı olduğunda, kısaca problemli anlarda çocuğunuzun dikkatini başka yöne çekin. Bunun için onu iyi tanıyıp ne zaman ne sevebileceğini bilin. Örneğin yolda mızmızlandığında dikkatini dağıtacak bir kaç oyuncak, biraz atıltırmalık birşeyler olsun yanınızda. Hazırlıklı olmak iyidir. 
  • BAŞARISIZ MI OLDUNUZ? YİNE DENEYİN : Herzaman her yöntem siz ve çocuğunuz için olumlu sonuç vermeyebilir. Vazgeçmeyin ve sabırla başka yöntemler deneyin. Pozitif disiplin konusunda bir çok kaynak var ve bu konuda kedinizi geliştirmek sizin elinizde. 

  • SÖYLEYİP GEÇMEYİN, GÖSTERİN : Yapması gereken bir şeyi yanlış mı yaptı bunu düzeltmenin yolu doğru rol model olmakta. Ona gösterin ve birkaç defa da olsa sizden uygulamalı olarak nasıl olması gerektiğini görsün. Sözel bir konu ise mutlaka nedenleri ile açıklayın. Aklında kalmaz sanıyorsanız ertesi sabah ilk iş size dün öğrettiğiniz şeyi söyleyecek emin olun. 

  • "EL ÇIRPMA TEKNİĞİ!" DENEMEYE DEĞER : Bazen, özellikle de birkaç çocuklu evlerde sesinizi duyurmak güç olabilir. Siz bağırsanız bile kimse oralı olmayabilir. Buna karşın el çırpma sesi çocukların dikkatini çekmekte bağırmaktan daha etkili. Elinizi bir veya birkaç kere çırpın ve minik suratlar size dönmüş olacak emin olun. 
Bu tekniklerden bir veya birkaçı eminim işinizi kolaylaştıracaktır. Şiddet uygulamak çözüm olmaktan çok uzak. Çocuğunuza yakın olun onu tanıyın ve pozitif disiplini aklınızın bir köşesinde bulundurun. Okul öncesi dönemde edinilen disiplin; eğitim dönemi başladığında da varlığını gösterecektir. Size ve çocuğunuza iyi gelecek bu reçeteyi kullanmanız ve paylaşmanızı dilerim.